Artikel
At tage beslutningen om at flytte på plejehjem er et stort og følelsesladet skridt – både for den ældre og for de pårørende.
Det handler ikke bare om at finde den rette pleje, men også om at vælge et hjem, der giver tryghed, værdighed og en meningsfuld hverdag. I denne guide får du et overblik over alt, hvad du skal vide om livet på plejehjem, økonomien og processen for at finde det helt rette sted.
Dagens plejehjem tilbyder moderne, private boliger, som beboerne kan indrette med egne møbler og personlige ejendele. Boligerne er typisk mellem 30-45 kvadratmeter og har et soveværelse, opholdsstue, badeværelse og tekøkken. Dette giver beboerne mulighed for at bevare en vis selvstændighed, mens de har adgang til døgnpleje.
Plejehjemmets fællesarealer er designet til at skabe samvær og trivsel. Hyggelige opholdsstuer, spisestuer og aktivitetsrum danner rammen om sociale aktiviteter som:
Mange plejehjem har også sansehaver, hvor beboerne kan nyde frisk luft og natur i trygge omgivelser.
Plejen på et plejehjem leveres af følgende faggrupper, herunder:
Plejen tilrettelægges individuelt efter hver beboers behov og ønsker. Der udarbejdes en personlig plejeplan, som løbende justeres i dialog med beboeren og de pårørende.
Dette sikrer, at hjælpen altid matcher den enkeltes situation, hvad enten det drejer sig om personlig pleje, medicinering, træning eller sociale aktiviteter.
Når tiden er inde til at overveje en plejehjemsplads, starter rejsen hos kommunens visitation.
Visitatoren vil foretage en omfattende vurdering af din situation gennem personlige samtaler og ofte også besøg i dit hjem. Under disse møder ser visitator på flere aspekter af din livssituation, herunder:
God forberedelse er nøglen til en vellykket visitationssamtale.
Her er hvad du bør overveje:
Før samtalen
Under samtalen
Efter godkendelsen
Når du er blevet godkendt til en plejehjemsplads, åbner der sig flere muligheder. Kommunen har pligt til at tilbyde dig en plads inden for to måneder, men du har samtidig ret til frit at vælge mellem plejehjem i hele landet. Dette betyder, at du kan finde netop det plejehjem, der bedst matcher dine ønsker og behov – hvad enten det handler om beliggenhed, faciliteter eller særlige fokusområder.
Hvis du ønsker at flytte til et plejehjem i en anden kommune, skal du dog være opmærksom på, at også denne kommune skal godkende din ansøgning. Det er derfor vigtigt at samarbejde med både din nuværende kommune og den kommune, du ønsker at flytte til, for at sikre en smidig og problemfri proces.
For mere hjælp til at træffe det rette valg, kan du læse vores artikel:
Hvordan vælger man det rette plejehjem?
Her finder du praktiske råd og tips til at vurdere dine muligheder og finde et plejehjem, der passer til dine behov og ønsker.
Når du bor på et plejehjem eller i en plejebolig, er den personlige og praktiske hjælp gratis, men du skal selv betale husleje, forbrug (vand, varme og el) samt måltider og diverse serviceydelser, ligesom man ville gøre i sit eget hjem.
Huslejen for en plejebolig ligger i gennemsnit på mellem 6.000 kr. og 8.000 kr. per måned, afhængigt af hvilken kommune, plejeboligens beliggenhed og boligens størrelse.
Månedligt forbrug ligger i gennemsnit på mellem 800 kr. og 1.600 kr. for vand, varme, el og tv per måned.
Udgifter til mad kan maksimalt være 4.261 kr. per måned ved fuld forplejning (2025).
Derudover kan der også være udgifter til eventuelle servicepakker, såsom vask af tøj og linned, toiletartikler og rengøringsartikler.
For at gøre opholdet mere økonomisk overkommeligt findes der flere muligheder for økonomisk støtte:
På et moderne plejehjem handler det ikke kun om pleje og omsorg - det handler om at skabe rammer for et godt og meningsfuldt liv. Mange plejehjem arbejder aktivt med at inddrage beboerne i hverdagens gøremål, fra madlavning til havearbejde, alt efter interesse og formåen.
Der lægges også vægt på at bevare forbindelsen til lokalsamfundet. Mange plejehjem samarbejder med lokale foreninger, skoler og børnehaver om forskellige aktiviteter. Dette skaber liv og dynamik i hverdagen og giver beboerne mulighed for at bevare en følelse af at være en del af samfundet.
At flytte på plejehjem er en stor forandring, men det kan også give tryghed og nye muligheder. Du får professionel hjælp døgnet rundt, samtidig med at du kan bevare din selvstændighed i det omfang, du ønsker og magter. De faste rammer og det sociale fællesskab kan være med til at give hverdagen ny mening og indhold.
Husk, at du også har muligheden for at få din ægtefælle eller partner med, også selvom vedkommende ikke selv har behov for pleje, så længe plejeboligen er godkendt som parbolig. Dette sikrer, at I kan fortsætte jeres liv sammen, bare under nye rammer med den nødvendige støtte og tryghed.