Artikel
Et plejehjem er en boligtilbud for ældre, der har behov for særlig pleje og omsorg. Plejehjem har personale tilgængeligt døgnet rundt, som kan yde den nødvendige støtte og pleje. Boligerne på et plejehjem er typisk mindre og har eget toilet, bad og ofte et tekøkken. Derudover kan plejehjemmet også have læger, fysioterapi og genoptræningslokaler tilknyttet.
Plejehjem er en del af den kommunale boligtilbud og kan både være drevne af kommuner, selvejende institutioner eller private aktører. Den pleje og hjælp, du modtager på et plejehjem, svarer til den, du får i en plejebolig.
Hvis du har behov for en plejehjemsplads, skal du kontakte din kommune, da de står for visitationen af plejehjemspladser.
Plejehjemspladserne tildeles imellem de visiterede ældre efter behov. Udgangspunktet er at den borger, der har det største behov, får tilbudt den første ledige plads. Hvis kommunen afslår din ansøgning om en plejehjemsplads, har du mulighed for at klage til Ankestyrelsen. Klagen skal indsendes til kommunen inden for fire uger.
Plejehjem er en del af den kommunale boligtilbud og kan både være drevne af kommuner, selvejende institutioner eller private aktører. Den pleje og hjælp, du modtager på et plejehjem, svarer til den, du får i en plejebolig.
Når du er godkendt til en plejehjemsplads, har du ret til frit at vælge hvilket plejehjem, du vil bo på. Det frie valg gælder både i din egen kommune og i andre kommuner. Ønsker du at flytte til en anden kommune, skal du dog også opfylde visitationsbetingelserne i den nye kommune. I sjældne tilfælde kan en kommune afslå en borger fra en anden kommune adgang til ventelisten for en plejehjemsplads, hvis dette vil forhindre kommunen i at kunne opfylde sine forpligtelser over for egne ældre borgere (afslaget skal være velbegrundet).
Kommunen kan tilbyde dig en plads på et plejehjem i egen kommune eller i en anden kommune, hvor de har indgået en aftale om bolighenvisning. Hvis du afslår tilbuddet, forbliver du på ventelisten, men en ny 2 måneders frist begynder fra det tidspunkt kommune modtager dit afslag.
Hvis du ønsker at bo på et bestemt plejehjem, så gælder den kommunale 2 måneders garanti ikke. I dette tilfælde bliver du optaget på en venteliste for det specifikke plejehjem, og ikke kommunens generelle venteliste.
Din ret til frit valg indebærer også, at din ægtefælle, samlever eller registrerede partner kan flytte med på plejehjemmet. Hvis den visiterede person dør, har den efterlevende ægtefælle eller partner ret til at blive boende.
Beboere på plejehjem betaler ikke for daglige pleje og omsorg, men du skal betale husleje, kost og medicin samt dine egne forbrugsudgifter (el og varme). Du fortsætter med at på udbetalt din pension og du har samme rettigheder, som da du boede i egen bolig, så søge om boligindskudslån og boligydelse til huslejen.
Husleje varierer afhængigt af, om du bor i en plejebolig/friplejebolig eller på et plejehjem under § 192 i serviceloven.
Disse boliger følger den almene lejelov. Huslejen fastsættes efter balancelejeprincippet, hvilket betyder, at huslejen dækker afdelingens driftsudgifter. Lejen for den enkelte bolig bestemmes på baggrund af en vurdering af boligens brugsværdi, ofte boligens areal. Hvert år vedtages et driftsbudget på afdelingsmødet i plejecentret. Hvis den nuværende husleje ikke dækker driftsudgifterne, kan lejen forhøjes med tre måneders varsel.
På plejehjem under § 192 i serviceloven, som er ved at blive udfaset, betaler du husleje, el, varme og vand, men ikke indskud. Der er ingen mulighed for boligydelse, men kommunen kan i særlige tilfælde nedsætte betalingen baseret på beboerens økonomiske situation.
Huslejen på disse plejehjem fastsættes efter reglerne i bekendtgørelsen om plejehjem og beskyttede boliger. Den udregnes ud fra boligens omkostninger og beboerens indkomst. Beboerne betaler dog ikke mere end boligens omkostninger. Reglerne er designet til at sikre, at beboerne er lige så økonomisk fordelagtigt stillet, som hvis de boede til leje i en plejebolig og modtog boligydelse. Betalingen baseres på de budgetterede driftsudgifter og 10 % af den seneste offentlige ejendomsvurdering.
Der er et prisloft for betalingen for madservice på plejehjem. Kommunen må maksimalt opkræve et bestemt beløb, som årligt reguleres. I 2024 er prisloftet 4.113 kr. pr. måned for fuld forplejning.
Tilbage til artikler