Tilbage til artiklerHvordan vælger man det rigtige plejehjem?

Artikel

Hvordan vælger man det rigtige plejehjem?

At vælge et plejehjem er en afgørende beslutning, der kræver omhyggelig overvejelse og forberedelse. Der er mange aspekter, man bør tage i betragtning for at sikre, at det kommende hjem matcher behovene og ønsker for den, der skal flytte ind.

Når I kombinerer denne guide med grundig research, personlige besøg og aktiv dialog med andre plejehjemsbeboere, pårørende, personale samt kommunen, skaber I de bedste betingelser for et trygt valg, der sikrer både trivsel og livskvalitet for den kommende beboer.

Vi håber, at nedenstående guide kan hjælpe jer i processen.

1) Tal om, hvad der er vigtigt for jer

Et godt udgangspunkt er at starte med at finde ud af, hvad der er vigtigt for jer og resten af familien.

Nærhed til nuværende bolig og familie

En vigtig faktor at tage i betragtning er nærheden til den nuværende bolig. Mange ældre mennesker finder tryghed i at blive i de omgivelser, de har kendt længe. Nærhed til familie og venner gør det nemmere for besøg og sociale aktiviteter, hvilket kan være væsentligt for den ældre persons trivsel.

Plejehjemmets omgivelser

Omgivelserne omkring plejehjemmet spiller også en vigtig rolle i at skabe trygge og behagelige rammer.

  • Naturskønne omgivelser:Skal plejehjemmet være beliggende i naturskønne omgivelser?
  • Offentlig transport: Er adgang til offentlig transport vigtig, så ægtefællen, børn og andre pårørende nemt kan besøge?
  • Indkøbsmuligheder: Skal der være dagligvarebutikker i nærheden af plejehjemmet?

Plejehjemmets Faciliteter & Aktiviteter

Plejehjemmets faciliteter og aktiviteter er afgørende for beboernes trivsel. Højkvalitets faciliteter sikrer fysisk komfort og sikkerhed, mens varierede aktiviteter stimulerer både krop og sind.

Har I specifikke behov eller ønsker, som f.eks. specialplejehjem med fokus på demens eller leder I efter en parbolig?

2) Undersøg, hvilke muligheder der findes i nærområdet

Et godt sted at starte er på Plejehjemsguiden.dk. Her finder du let alle kommunale og private plejehjem i dit nærområde og på tværs af hele Danmark.

På Plejehjemsguiden.dk har alle plejehjem i Danmark deres egen profilside, hvor du kan læse om:

  • Plejehjemmets værdier og vision
  • Samarbejdet med beboerne og deres pårørende
  • Faciliteter på plejehjemmet, deres fællesområder og boligerne
  • Aktiviteter for beboerne
  • Mad & Måltider

    Du kan også finde billeder af plejehjemmet, deres kontaktinformationer samt rapporter fra tilsyn af plejehjemmet og meget mere.

    Husk, at du kan søge om plejehjem og plejebolig i andre kommuner.

    Selvom de fleste søger plejebolig i egen kommune, er det også muligt at søge i andre kommuner for f.eks. at komme tættere på familie. Dette kræver dog godkendelse fra begge kommuner og kan påvirke ventetiden på en plads.

    Klik her for at starte din søgning

    3) Forhør jer om andres erfaringer

    Spørg andre, der allerede har erfaringer med de plejehjem, I overvejer. Tal med både beboere og deres pårørende for at få et realistisk billede af livet på stedet. Spørg ind til både de positive og negative sider ved plejehjemmet.

    • Kvaliteten af plejen
    • Generelle trivsel på plejehjemmet
    • Medbestemmelse på plejehjemmet
    • Relationer og samarbejde med pårørende

    Erfaringer fra andre kan give værdifuld indsigt og er en stor hjælp i beslutningsprocessen.

    4) Kontakt kommunen

    Det er altid en god idé at kontakte kommunen. Kommunen har en række fagfolk, der kan hjælpe dig med at finde det rette plejehjem og generelt støtte jer i den nuværende situation.

    • Forebyggelseskonsulent: Kan rådgive om forebyggende tiltag.
    • Demenskoordinator: Har viden om steder med særlige erfaringer inden for demens.
    • Pårørendevejleder: Kan give støtte og råd til pårørende.

    Disse fagpersoner kender ofte detaljerne om de forskellige plejehjems profiler og specialer. De kan informere dig om, hvilke steder der har passende omgivelser eller særlige kompetencer, der kan være fordelagtige for jer.

    5) Lav en liste over jeres fortrukne plejehjem

    Lav en liste over de plejehjem, der bedst matcher jeres behov, såsom beliggenhed, omdømme, faciliteter og specialiserede ydelser.

    Når listen er på plads, så tag kontakt til hvert af de udvalgte plejehjem for at få yderligere information og eventuelt arrangere et besøg. Dette vil give jer mulighed for at se stedet med egne øjne, stille spørgsmål og sikre jer, at det lever op til jeres forventninger og krav.

    Disse fagpersoner kender ofte detaljerne om de forskellige plejehjems profiler og specialer. De kan informere dig om, hvilke steder der har passende omgivelser eller særlige kompetencer, der kan være fordelagtige for jer.

    6) Besøg jeres foretrukne plejehjem – gerne flere gange

    Planlæg et besøg hos de plejehjem I overvejer – men vær opmærksom på at ringe og lav en aftale forvejen. Under besøget kan I få indtryk af fællesområderne, boligen, stemningen blandt beboere og personalet samt se opslagstavlerne med information om aktiviteter og arrangementer.

    Her er nogle vigtige spørgsmål og en checkliste, der kan hjælpe jer under besøget.

    • Virker beboerne glade?
    • Er medarbejderne venlige og tilgængelige?
    • Ser fællesområderne og omgivelserne generelt rene and indbydende ud?
    • Husk at spørg om plejehjemmet har noget velkomst materiale, som I kan tage del af

    Checkliste

    • Komfortable boligforhold: Størrelsen af lejligheder, får man en ét eller to værelseslejligheder, er der eget tekøkken?
    • Indbydende fællesområder: Velindrettede opholdsstuer og hyggekroge, spisesale der dyrker fællesskabet, udendørsområder såsom gårdhaver og terrasser og ikke mindst aktivitetsrum hvor man kan lave kunst og håndværk.
    • Sociale aktiviteter: Hvordan ser aktivitetsprogrammet ud, og er der mulighed for at påvirke det?
    • Motion: Findes der et motionsrum på plejehjemmet? Er der mulighed for gåture eller måske en sansehave?
    • Mad & Måltider: God mad og ernæring er lig med livskvalitet. Laves maden på plejehjemmet? Ser maden appetitlig ud, og er det muligt at smage på den? Bruges f.eks. økologiske råvarer?

    Vi anbefaler generelt, at I besøger jeres foretrukne plejehjem flere gange. Prøv en anden ugedag eller et andet tidspunkt på dagen, så du møder andre medarbejdere og får mulighed for at deltage i forskellige aktiviteter.

    Kig eventuelt forbi ved et af måltiderne, hvordan er stemningen i spisesalen.

      7) Plejeboliggarantien

      Plejeboliggarantien sikrer, at man får tilbudt en plejebolig indenfor to måneder efter ansøgningen er godkendt – men dette gælder kun hvis alle kommunale plejehjem accepteres som mulige bopladser. At ansøge flere steder kan reducere ventetiden betydeligt.

      Nogle plejehjem tilbyder muligheder for at deltage i aktiviteter eller dagtilbud før en eventuel flytning finder sted. Dette kan give en god fornemmelse af stedet og gøre overgangen lettere for den kommende beboer.

      Læs mere om plejeboliggarantien her

      Tilbage til artikler