Tilbage til artiklerHvornår skal man på plejehjem?

Artikel

Hvornår skal man på plejehjem?

Det kan være en udfordring som pårørende at afgøre, hvornår det er tid for ens nære at flytte på plejehjem. Her er nogle overvejelser og tegn, der kan hjælpe dig med at vurdere situationen.

Almindelige tegn

  • Demens: En af de mest almindelige grunde til at flytte på plejehjem er demens, da sygdommen kan gøre dagligdagen svær både for den berørte og for de pårørende.
  • Utryghed: Hvis personen føler sig utryg ved tanken om f.eks. at falde og ikke kunne få hjælp hurtigt, kan det være tegn på, at et plejehjem kunne være en bedre løsning.
  • Gentagne alarmkald: Ofte aktiverede alarmkald til kommunen efter fald eller andre hændelser kan tyde på, at ekstra støtte og overvågning er nødvendig.
  • Mistrivsel: Dårlig trivsel, herunder ensomhed, kedsomhed, problemer med hygiejne eller øget forbrug af alkohol eller tobak, kan også pege i retning af et plejebehov.
  • Forværring af syn- og høresans: Et klart dårligere syn eller hørelse kan være et problem, især hvis personen klager over det.

Din rolle som pårørende

Det er vigtigt også at tage højde for dit eget velbefindende som omsorgsperson. Hvis du føler dig overbelastet og har svært ved at yde den nødvendige omsorg, kan det være et tegn på, at et plejehjem vil være den rigtige løsning for jer begge

Kommunerne tildeler kun plejehjemspladser til dem, der reelt har brug for det.

Når I ansøger om en plejehjemsplads, vil en fagperson altid foretage en grundig vurdering af din kæres behov. Derfor kan du være sikker på, at din nærtstående ikke flytter ind før tid – selvom det måske kan føles sådan.

Omvendt er der risiko for at vente for længe. Hvis flytningen sker for sent, kan det gøre det svært at deltage aktivt i beslutningsprocessen. Det kan også blive problematisk at tilpasse sig de nye rammer og finde ro. Endelig kan personalet få sværere ved at forstå og lære personen bag sygdomsbilledet godt at kende.

Når beslutningen er truffet

Hvis du beslutter dig for, at et plejehjem er den bedste løsning

  • Ansøg gennem kommunen: Start processen ved at kontakte kommunens visitation eller besøg deres hjemmeside.
  • Visitationsbesøg: En visitator vil komme på besøg og tale med jer om behov og ønsker i relation til en plejehjemsplads.
  • Tildeling af bolig: Efter godkendelse sender visitatoren sagen videre til plejeboliganvisningen, som finder en passende bolig. Plejehjemmet kontakter jer derefter med tilbud om en bolig.

Forbered jer sammen

Vær åben og støttende under hele processen. Forklar den person, der skal flytte på plejehjem, at du fortsat vil være en aktiv del af deres liv. Sammen med personalet arrangeres en indflytningssamtale for at forventningsafstemme jeres roller og ansvar i den nye kontekst.

At flytte på plejehjem betyder ikke slutningen på jeres forhold – tværtimod får I mulighed for at skabe tryghed og forbedre trivslen både for din nærmeste og for dig selv.

Tilbage til artikler