Tilbage til artikler

Artikel

Hvad koster det at bo på et plejehjem/plejebolig?

Det er vigtigt at få et tidligt overblik over de økonomiske forpligtelser ved at flytte på plejehjem eller i en plejebolig. De væsentlige faste udgifter inkluderer husleje, forbrug og eventuelle udgifter til serviceydelser.

Når du bor på et plejehjem eller i en plejebolig, er den personlige og praktiske hjælp gratis, men du skal selv betale husleje, forbrug (vand, varme og el) samt måltider og diverse serviceydelser, ligesom man ville gøre i sit eget hjem.

Huslejen for en plejebolig ligger i gennemsnit på mellem 6.500 kr. og 7.800 kr. per måned, afhængigt af hvilken kommune, plejeboligens beliggenhed og boligens størrelse.

Månedligt forbrug ligger i gennemsnit på mellem 800 kr. og 1.600 kr. for vand, varme, el og tv per måned.

Udgifter til mad kan maksimalt være 4.113 kr. per måned ved fuld forplejning (2024).

Derudover kan der også være udgifter til eventuelle servicepakker, såsom vask af tøj og linned, toiletartikler og rengøringsartikler.

Det er vigtigt også at tage højde for eventuel boligstøtte, da dette kan reducere dine faktiske månedlige udgifter væsentligt.

For at sikre, at du træffer den bedste beslutning om din fremtidige bolig på et plejehjem eller i en plejebolig, er det vigtigt at være opmærksom på alle udgifter, som vi gennemgår i artiklen.

Husleje, Månedligt Forbrug og Indskud/Depositum

Kommunale Plejehjem/Plejeboliger

Huslejen på et kommunalt plejehjem/plejebolig er i gennemsnit på ca. 6.500 kr. om måneden, men kan variere mellem 5.000 kr. og 10.000 kr. om måneden, afhængigt af beliggenhed, boligens størrelse, det specifikke plejehjem og kommune.

Udgifterne til månedligt forbrug ligger på mellem 800 kr. og 1.600 kr. og inkluderer forbrug til vand, varme, el og tv.

Indskud/depositum for plejeboliger er oftest svarende til 3 måneders husleje og ligger i gennemsnit på ca. 20.000 kr. Du har mulighed for at ansøge om et lån for betaling af indskud på Borger.dk

Det er vigtigt at bemærke, at du ikke skal betale depositum ved indflytning på et plejehjem under Serviceloven § 192.

Friplejeboliger, Private og Selvejende Plejehjem

Huslejen for friplejeboliger, private og selvejende plejehjem ligger i gennemsnit på 7.800 kr. om måneden. Men kan variere mellem 6.000 kr. og 12.000 kr. om måneden.

Udgifterne til månedligt forbrug ligger på mellem 800 kr. og 1.600 kr. og inkluderer forbrug til vand, varme, el og tv.

Indskud/depositum Disse boliger følger den almene lejelov, og du skal betale et indskud/depositum ved indflytning svarende til ca. 3 måneders husleje og hvilket i gennemsnit svarer til ca. 25.000 kr.

Måltider

Beboere på plejehjem eller i plejeboliger har mulighed for at tilkøbe forskellige serviceydelser samlet i såkaldte servicepakker. Man kan vælge fuld forplejning, men i mange kommuner er det også muligt kun at vælge varm mad, hvis man selv ønsker at stå for resten af kosten. Alternativt kan man helt fravælge plejehjemmets madservice og få maden leveret fra et cateringfirma eller fra familien.

Der er et fastlagt prisloft for egenbetaling af madservice i plejeboliger og på plejehjem, som reguleres årligt. For året 2024 er dette loft sat til 4.113 kr. pr. måned.

I visse kommuner kan det dog være nødvendigt at betale for fuld kost, selvom man kun modtager ét varmt måltid om dagen, da kommunen selv fastsætter retningslinjerne på dette område.

Andre serviceydelser f.eks. rengøring og tøjvask.

Beboere kan også vælge andre serviceydelser som vask af tøj, leje af linned, vinduespudsning, levering af toiletartikler.

Basal fodpleje, såsom negleklipning og indsmøring med creme, betragtes som en del af den almindelige pleje og tilbydes uden ekstra omkostninger.

Priserne for disse ydelser fastsættes individuelt af botilbuddet eller kommunen og kan variere fra sted til sted.

Betaling af husleje og serviceydelser

Betaling af husleje og serviceydelser opkræves som regel månedsvis forud og kan enten trækkes fra pensionsudbetalingen eller betales via Betalingsservice efter aftale med beboeren.

Forsikring

Beboere i plejeboliger eller plejehjem er som regel ikke dækket af en fælles forsikring for indbo og ansvar.

Det betyder, at du selv skal sørge for at tegne en personlig indbo- og ansvarsforsikring, hvis du ønsker dækning for skader på deres ejendele eller erstatning ved ansvarspådragende hændelser.

Boligstøtte

Det kan være en god idé at undersøge dine muligheder for at få boligstøtte. Man kan dog kun få boligstøtte til én bolig, selv hvis man i en periode betaler dobbelt husleje. Boligstøtten gælder den bolig, hvor du har din folkeregisteradresse. Reglerne for boligstøttens maksimumbeløb gælder ikke for pleje- og ældreboliger.

Formuen tages kun med i beregningen af boligstøtten, hvis den overstiger 973.800 kr. (2024) for folkepensionister og førtidspensionister (tilkendt førtidspension før 01.01.2003) og over 855.800 kr. (2024) for andre.

Boligstøtte dækker op til 65 m² bruttoareal for en enlig og op til 85 m² for et par, selvom den tilbudte plejebolig eller ældrebolig måtte have et større areal. Hvis ansøgeren er stærkt bevægelseshæmmet, fx kørestolsbruger, øges bruttoetagearealet med 10 m².

I særlige tilfælde kan kommunen bevilge ekstra husleje samt hjælp til flytning.

Lån til indskud

Du kan ansøge om lån til indskud for ældre- og plejeboliger. Det er vigtigt at indsende din ansøgning senest fire uger efter, du er flyttet ind. Ansøgninger modtaget efter fristen vil ikke blive behandlet.

Ansøgningen skal foretages digitalt gennem Borger.dk

Rådighedsbeløb

Der er ikke fastsat et minimumsbeløb, som pensionister skal have til rådighed efter husleje og faste udgifter, men det skal være rimeligt i forhold til deres behov.

Hvis en beboer har svært ved at dække alle sine udgifter, kan der ansøges om et særligt personligt tillæg, som vurderes ud fra beboerens månedlige budget. For yderligere information, kontakt din kommune.

Hvad koster det at bo på et plejehjem/plejebolig? Tilbage til artikler